interview Pia Dijkstra

Arie Koomen en Wilko Terwijn in Arie vs. Wilko

Dossier Mastbroek Taxus voor Hoop

Taxanen zijn  de Hoeksteen van de Chemo! Interview met oncoloog Hans Nortier

Ik behoor nog tot wat de eerste generatie oncologen heet. Ik ben begonnen met werken in Utrecht waar toen net nieuwe “platinum behandeling” vanuit Amerika naar Nederland was gekomen. In 1985 ben ik overgestapt naar het  Diakonessenhuis te Utrecht. Daar ben ik werkzaam geweest als internist/oncoloog. In  2000 werd ik afdelingshoofd op de afdeling Klinische Oncologie van  het LUMC, waar ik 12 jaar heb gewerkt.

Op dit moment ben ik betrokken bij het opzetten  van een oncologisch netwerk in samenwerking met het Erasmus Medisch Centrum. Hierdoor kunnen wij op nationaal niveau ervaringen en behandelmethodes uitwisselen. Met als einddoel een meer persoonlijk behandelplan.

Hoe kijken oncologen naar het medicijn waar een taxaan in zit?

Dit jaar bestaat de Nederlandse Vereniging voor Medische Oncologie 20 jaar. Deze is eigenlijk opgericht n.a.v. de paclitaxel (merknaam: Taxol®)  discussie. Vaak kiest de behandelaar er ook voor om 3 behandelingen achter elkaar te geven (3 weken) en dan 1 week over te slaan. Dit geeft de patiënt even wat meer hersteltijd.

Hoe zit het nu met chemotherapie (met taxus) 

Bij hormoon kanker zoals bijvoorbeeld borst of prostaatkanker is het heel effectief en is de prognose met aanvullende chemotherapie aanzienlijk verbeterd. Chemotherapie is gewoon een celdodend medicijn dat rechtstreeks naar de snel delende kankercellen gaat en werkt dus langer in op de celdeling.

Is Taxotere® een middel dat voor de toekomst blijft bestaan?

Jazeker, ik zie niet hoe dat ineens weg zou kunnen vallen.  Het is wel zo dat borstkanker steeds ingewikkelder wordt qua behandeling maar ondanks deze ontwikkeling blijft deze stof nodig

Waarom wilt u ons graag steunen?

Docetaxel (uit Taxus Baccata) zal voorlopig de ruggengraat van vele chemo-behandelingen blijven. Ik vind het mooi dat er een soort cyclus ontstaat met de natuur.